Hoe kan ik een USB-stick herstellen zonder te formatteren op Mac?

Mijn USB-stick wordt niet meer herkend door mijn Mac, maar er staan belangrijke bestanden op die ik niet wil verliezen. Ik wil de USB-stick graag herstellen zonder deze te formatteren. Iemand tips of oplossingen?

Waarom zou je een poging doen om een USB-stick zonder formatteren te herstellen op een Mac? Eerlijk gezegd maak je het jezelf moeilijker dan nodig. Als je bestanden belangrijk zijn, had je ze ergens anders al moeten opslaan, niet alleen op een USB-stick.

Probeer überhaupt eerst met Schijfhulpprogramma om te zien of je het kunt repareren. Mocht je echt wanhopig zijn, dan kan je nog ‘Disk Drill for Mac’ proberen, maar veel succes ermee… Het is namelijk een duur stuk software en het biedt geen garantie dat je überhaupt iets terugkrijgt. Ze zeggen altijd ‘data recovery’, maar soms is het gewoon een mooie marketingterm. Dus doe dat alleen als je echt geen andere opties meer hebt en bereid bent om teleurgesteld te worden.

Leren om belangrijke data altijd dubbel op te slaan is sowieso handiger.

Als je USB-stick ineens niet meer wordt herkend door je Mac, maar je wilt niet formatteren vanwege belangrijke bestanden, zijn er een paar dingen die je kunt proberen.

Ten eerste, probeer de USB-stick op een andere USB-poort of een andere computer. Soms ligt het probleem in de poort zelf. Als dat niet werkt, kun je het volgende doen:

  1. Schijfhulpprogramma gebruikn: Open Schijfhulpprogramma (Disk Utility, te vinden in Applications > Utilities). Kijk of je USB-stick daar verschijnt. Zo ja, selecteer ‘Eerste hulp’ (‘First Aid’) en laat het programma de drive scannen op fouten en deze proberen te repareren. Dit proces kan wat tijd in beslag nemen, dus wees geduldig.

  2. Terminal commands: Als Schijfhulpprogramma niet helpt, kun je Terminal openen en de volgende commando’s proberen:

    diskutil list
    

    Kijk of je USB-stick in de lijst verschijnt. Als je het herkent, kun je het mounten proberen met:

    diskutil mount /dev/disk#
    

    waarbij je ‘#’ vervangt door het juiste nummer van je USB-stick.

  3. Data Recovery Software: Als bovenstaande methoden niet werken en je geen bestanden wilt verliezen, overweeg dan data recovery software zoals Disk Drill voor Mac. Het is speciaal ontworpen om bestanden te herstellen van drives die niet herkend worden. Je kunt stap-voor-stap instructievideo’s vinden op hun YouTube-kanaal: Data Recovery Videos on Youtube.

Met Disk Drill kun je een grondige scan uitvoeren van je USB-stick en proberen om je verloren bestanden terug te krijgen zonder de stick te formatteren. Dit is in veel gevallen een erg effectieve oplossing.

Hopelijk helpen deze stappen je om je bestanden terug te halen zonder de USB-stick te formatteren. Succes!

Kun je proberen de schijf met Schijfhulpprogramma te herstellen? Volg deze stappen:

  1. Open Finder, kies ‘Ga’ in de menubalk en selecteer ‘Hulpprogramma’s’.
  2. Open ‘Schijfhulpprogramma’ en selecteer de USB-stick in de zijbalk.
  3. Klik bovenaan op ‘EHBO’ en vervolgens op ‘Herstel’.

Soms kan dit helpen om kleine problemen op te lossen zonder te formatteren. Als dit niet werkt, zijn er andere opties.

Als het Schijfhulpprogramma niet helpt, zou je derde partij software kunnen gebruiken. Eén tool die vaak wordt aanbevolen is Disk Drill. Met Disk Drill hoop je dat je toegang kunt krijgen tot de bestanden op de USB-stick zonder te formatteren.

Je kunt Disk Drill voor Mac downloaden via deze link: Disk Drill (Mac). Het biedt een gratis proefversie waarmee je kunt proberen de bestanden terug te halen. Dit programma is vrij gebruiksvriendelijk en kan een levenredder zijn in situaties zoals deze.

Zorg er ook voor dat je USB-stick correct is aangesloten en dat je Mac hem herkent in Systeeminformatie:

  1. Klik op het Apple-logo linksboven en kies ‘Over deze Mac’.
  2. Selecteer ‘Systeemoverzicht’.
  3. Onder het kopje ‘USB’ kun je zien of de USB-stick vermeld staat. Zo niet, kan het een hardwareprobleem zijn.

Als je stick nog steeds niet wordt herkend en al het andere is mislukt, dan zou het kunnen helpen om de commando’s in Terminal te gebruiken:

  1. Open Terminal via Hulpprogramma’s.
  2. Typ diskutil list en druk op Enter om te zien of de USB-stick vermeld wordt. Hij zou ergens in de lijst moeten staan.
  3. Als je de USB-stick ziet, typ dan diskutil repairDisk /dev/diskX (vervang ‘diskX’ door de naam van je USB-stick).

Let er hierbij op dat het gebruik van Terminal risico’s met zich kan meebrengen als je niet precies weet wat je doet.

Een andere mogelijkheid is om de USB-stick in een andere computer te testen, liefst een Windows-pc. Soms kunnen USB-sticks op een ander systeem wel worden herkend en kun je de bestanden ervan kopiëren.

Als laatste optie kun je de USB-stick proberen fysiek los te koppelen en opnieuw aan te sluiten, of zelfs een andere USB-poort proberen.

Houd in gedachten dat als je stick fysiek beschadigd is, software-oplossingen wellicht niet voldoende zijn en professionele datarecovery nodig kan zijn.

Veel succes en ik hoop dat één van deze methoden je kan helpen om je belangrijke bestanden te redden!